Gratis frakt på alle ordre over 1.000,-
Wik & Walsøe
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Produksjon

Slik foregår produksjonen

 

Porselensproduksjon

Fra produksjonsprosessen starter til en Wik & Walsøe-gjenstand ser dagens lys, brennes den fra 2 til 4 ganger på ulike temperaturer opp mot 1400 grader. Naturmaterialer, høye brenningstemperaturer og flittige håndverkere må til for å fremstille vakkert, glansfullt og gjennomskinnelig porselen. Naturmaterialer og høye temperaturer gir også store utfordringer i produksjonen. Jern og metaller i de naturlige råmaterialene og deformasjon i ovnen, er hyppige årsaker til degradert produksjon. Ca. 20 % – 40 % av hver produksjon blir klassifisert som B-vare, og sorteres ut før pakking.

Porselen er ikke et presist materiale (som plast og stål) og alt er håndlaget. Porselenet vil derfor alltid ha variasjoner i form og farger, og derfor blir hver eneste Wik & Walsøe-gjenstand er unik.

 

Testing

Wik & Walsøe’s porselen blir testet for Bly, Kadmium og Barium i henhold til gjeldene lover og regler i EU og Norge. Alle dekorfargene er testet i forhold til miljø og slitasje.

Krystallglassene er produsert med nye teknologiske metoder som tillater blyfritt glass av meget høy glans, klarhet og klang.

 

Feltspatporselen som Alv, Alveskog og Whitewood

Edelt feltspatporselen består av rene naturlige råstoffer som kvarts, feltspat og kaolin (hvitbrennende leire). Vi kaller det foredlet grunnfjell. Det blir derfor kalt «Det hvite gull». Feltspatporselenet er 100 % tett, svært hygienisk og vil aldri krakelere. Porselenet kjennetegnes ved sin hvithet, vakre glansfulle glasur, gjennomskinnelighet og rene klang.

Feltspat egner seg godt til hverdagsbruk. Feltspatporselenet kan fint brukes i mikrobølgeovnen. Det kan også settes i stekeovnen, men man bør da være oppmerksom på at store temperatursvingninger kan forårsake termosjokk, slik at gjenstanden knuser. Vi anbefaler derfor at porselenet er romtemperert og at det settes inn i kald ovn. Kaldt feltspatporselen bør ikke fylles med kokende/varme vesker uten gradvis forvarming, for varmt porselen gjelder det motsatte. Det er også viktig at man unngår å sette varmt porselen fra ovnen direkte på kalde overflater (f.eks. på benkeplater av stein). Servisene Alv, Alveskog, Whitewood, Woodstokk og Rustikk er laget av feltspatporselen.

 

Stengods som Røys

Stengodsleire er en variant av leire for keramikk-tilvirkning med en høyere andel av mineralet kvarts (SiO2) enn det keramikkleire inneholder. Brennetemperaturen Wik & Walsøe benytter er så høy at godset blir mer slitesterk og mer vanntett, enn leiren til keramikk.

Stengods egner seg godt til hverdagsbruk og kan fint benyttes i mikrobølgeovnen. Det kan også settes i stekeovnen, men man bør da være oppmerksom på at store temperatursvingninger kan forårsake termosjokk, slik at gjenstanden knuser. Vi anbefaler derfor at stengodset er romtemperert og at det settes inn i kald ovn. Kaldt stengods bør ikke fylles med kokende/varme væsker uten gradvis forvarming. Når stengodset er for varmt gjelder det motsatte.

Vær oppmerksom på at stengods har lettere for å få bestikkavsetning enn vanlig porselen. Dette er tynne «blyant-striper» fra bestikk som dannes i overflaten av glasuren.

 

Benporselen som Lys, Fnugg og Slåpe

Benporselen består av kaolin (hvitbrennende leire) og 49,5 % aske fra ben. Denne blandingen gir en fantastisk gjennomskinnelighet og et glansfullt og edelt utseende. Benporselenet er 100 % tett og vil derfor aldri krakelere. Serviser i benporselen er finserviser for de store anledningene. Vårt benporselen er dekorert med ekte gull og platina og kan derfor ikke settes i mikrobølgeovn eller stekeovn. Servisene Lys og Fnugg er laget av benporselen.

 

Dekorteknikker

I-glasur-dekor: Dekoren legges over glasuren og brennes ved ca.1260 grader. Den høye temperaturen gjør at fargene smelter inn i glasuren og blir meget holdbar og glansfull. Servisene Alv, Alveskog, Whitewood, Woodstokk, Blåne og Rustikk er dekorert med denne teknikken for å oppnå høyest mulig slitestyrke.

Over-glasur-dekor: Dekoren legges over glasuren og brennes ved ca. 880 grader. Dekoren smelter da delvis inn i glasuren. Gavekolleksjonene i Alv, Alveskog og Alvedrøm er dekorert med denne teknikken for å oppnå den spennende kontrasten mellom det glansfulle hvite porselenet og den silkematte metalliske fargen i dekoren.

 

Hvordan å ta best vare på ditt porselen

Alle våre serviser kan vaskes i oppvaskmaskin, men vi anbefaler skånvask. For å beholde porselenet glansfullt og vakkert så lenge som mulig anbefaler vi også bruk av glansemiddel. En glansfull overflate gjør porselenet mer motstandsdyktig mot riper og nedmatting av glasuren.

Etter et måltid er det bra å skylle av porselenet så raskt som mulig. Noe mat inneholder sterke syrer som kan føre til misfarge på glasuren. Stålull, skuremiddel eller lignende bør ikke brukes, da disse gjør glasuren mattere. Det er også viktig å unngå mekanisk slitasje, dvs. gnissing av gjenstander mot hverandre. Unngå også å skyve tallerkenene oppå hverandre inn i skapet, de bør stables varsomt hvis du vil unngå slitasje. Legg gjerne en serviett imellom hver tallerken.

Riper og punktering av glasuren kan også forårsakes av f.eks. skarpe biffkniver. Vanligvis er sorte streker forårsaket av mykt metall fra bestikk, benytter du kvalitetsbestikk i 18/10 stål vil du unngå dette. Sitronsyre og litt vann kan få vekk slike stålavsetninger. Te og kaffe kan også gi belegg, dette vil vanligvis kunne fjernes ved å la porselenet stå i et par timer med vann og oppvaskmiddel før oppvask.

 

Lær mer om vedlikeholdet her

Les mer om hvordan du skal ta vare på produktene slik at de kan gå videre i generasjoner.